Soğuk havaların hala devam ettiği bugünlerde sanırız herkesin ortak bir derdi cilt kuruluğu ve ellerimizdeki kuruluk ve çatlamalar. Ancak ciltlerimizdeki kuruluğa sadece kuru ve soğuk havalar neden olmuyor. Çalışma koşullarınızdan tutun, genetik ve vücut yapınıza, beslenme/yaşam şeklinize ve başka dış çevresel koşullara varana kadar çok çeşitli etmenler cildinizde ve elinizde kuruluğa neden oluyor. Gelin bu 10 nedeni birlikte inceleyelim:

  1. Genetik Mirasınız ve Cilt Yapınız

Cildiniz doğuştan çeşitli gıdalara, kimyasal maddelere, giysilere ve bazı dış çevresel koşullara karşı hassas olabilir ve kuruyabilir. Sizden başka benzer maddelere benzer alerjik tepkiler veren aile bireyleriniz olabilir. Bunun nedeni de cilt yapılarınızın benzer oluşudur. 

Cildiniz hidrolipid yapıya sahiptir, yani kelime anlamıyla da su(nem) ve sebum(yağ) bileşenlerine sahiptir. Normal, sağlıklı bir ciltte bu bileşenlerin kendi içerilerinde ideal bir oranı vardır. Biz de buna cildin yağ-nem dengesi diyoruz. Bu denge bozulduğu zaman farklı cilt tipleri oluşur. Dengeyi bozan cildin salgıladığı sebumdur. Ciltte sebum fazla salgılanıyorsa yağlı bir cilt, az salgılanıyorsa kuru cilt oluşur. 

Peki sebum nedir? Sebum cildi nemlendiren ve mumsu koruyucu bir tabaka sağlayan yağsı bir maddedir. Sebum kuru ciltlerde az salgılandığı için cilt hem beslenemez hem de nemini koruyamaz. Böyle olduğu için de dış etmenlere daha açık hale gelir ve ciltte kısır bir döngü oluşur. Yani cilt kuru olduğu için bariyer görevini göremez, bu görevini de göremedikçe dış etmenlere daha açık olur.

Ailenizden edindiğiniz miras sadece cilt yapınız değildir. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam şekli de sizin cildinizde kuruluğa neden olabilir.  Örnek olarak ailede görgü edindiğiniz çok baharatlı yemekler yemek ve temizlik rutinlerini verebiliriz. Bunlara aşağıdaki maddelerde ayrıntılarıyla açıklayacağız.

 

  1. Çeşitli Sağlık Sorunları

Başta hipotiroid olmak üzere şeker hastalığına(diabet), Sjögren sendromu ve lupus gibi otoimmün rahatsızlıklara sahip olan ve böbrekleri yeterli çalışmayan bireylerde cilt kuruluğu görülmektedir. Bu hastalıkların ortak noktası vücutta su/sıvı kaybına neden olmalarıdır.

 
  1. Kullandığınız İlaçlar ve Akne Tedavisi

Kullandığınız ilaçların prospektüslerini mutlaka inceleyiniz. Yan etkiler kısmında ciltte ve dilde kuruluğa neden olabileceğinden bahsedilmiş olabilir. 

Ayrıca akne tedavisinde kullanılan salisilik asit ve retinol cildi soyucu özelliğe sahip oldukları için cildin bariyer görevini görmesini engeller. Cilt nemini kaybeder ve dış etkenlere açık hale gelir. Böylece ciltte kuruluk görülmeye başlanır.

Burada yapılan yanlışlık popüler, uygulaması kolay ve “arkadaşım önerdi” yaklaşımıyla cilt soyucu özellikteki ürünlerin kullanılmasıdır. Oysa önemli olan sizin cildinizin ihtiyacına uygun ürünün seçilmesidir.

 
  1. Alerjik Reaksiyonlar ve Kontakt Dermatit

Cildiniz bir şeyle sürekli temas halindeyse ve bu şey içeriği gereği bir tepkimeye neden oluyorsa cildin o bölgesinde bölgesel enflamasyon(tahriş, kızarıklık) görülür ve bu duruma kontakt dermatit denir. Bu kimyasal bir madde (çamaşır suyu, deterjan vs.) de olabilir veya kolye, el aleti gibi metal bir eşya (özellikle nikel) yüzünden de olabilir. Bu temas dolayısıyla ciltte temas edilen o bölgede kuruluk, zamanla daha ciddi cilt sorunlarına neden olabilir.

Yediğiniz size dokunan yiyecekler veya alerji duyduğunuz şeyler (polen, toz) de cildinizde kuruluğa neden olabilir.

 
  1. Kullandığınız Temizlik ve Parfüm Ürünleri

Kullandığınız temizlik ürünlerinin nemlendirme etkisi yoksa ve üstüne de sıklıkla kullanıyorsanız bunlar da cildinizin koruyucu tabakasına zarar verecektir. Özellikle düşük kaliteye sahip katı ve sıvı sabunlar ellerinizi çabuk kurutur. Bu ürünlerde seçim yaparken güvenilir bir marka olmasına ve yağ içermesine dikkat edin.

Kullandığınız parfüm ürünleri de ciltte alerjik reaksiyona neden olup özellikle kullanılan bölgelerde kurumaya neden olur. Bunun nedeni içeriğinde alerjen maddelerin olmasıdır. Parfüm seçimlerinizde alerjen içermemesine özen gösterin. Ayrıca parfümün giysilerinize gelmeyecek şekilde sıkmaya dikkat edin. Giyside kalan parfüm, hem ciltle sürekli temas etmesi yüzünden alerjik reaksiyon oluşabilir hem de parfüm giysinin kumaşına zarar verir.

 
  1. Temizlik Alışkanlarınız 

Çok sık duş alıyorsanız, duş alırken çok sıcak su kullanıyorsanız ve gereğinden uzun kalıyorsanız bunlar da cildinizin kurumasına neden olacaktır. Duşta uzun süre kalmanın tam tersine cildinizi nemlendirdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok sık duş almak cildin sebum salgılamasını bozar. Sağlıklı sebum salgılanması için çok terleme veya kirlenme olmadıysa 2 günde 1 duş almanızı tavsiye ediyoruz. Çok uzun süre suya maruz kalmak cildin nem/yağ dengesini bozar ve bunun yanında su bir de sıcaksa derinin koruyucu üst tabakası zarar görür. Böyle olunca da cilt su kaybeder ve ciltte kuruluk başlar. 

Gereğinden fazla sabun ve şampuan kullanmak, dezenfektan kullanmak…Bunların hepsi yine koruyucu üst tabakaya zarar veren dış etkenler. Daha fazla temizlik daha sağlıklı olmak değildir. Aksine kapıları bakterilere ve mikroplara ardına kadar açmaktır. Çünkü siz cildin koruyucu bariyerini çok fazla temizlik malzemesi kullanarak yıkıyorsunuz.

Klozetlerin ve lavaboların fazla çamaşır suyuyla silinmesi de yine cildin buralara dokunan bölümlerinde irritasyon, kaşıntı ve kuruluk görülmesine neden olur. 

Kişisel temizlikte olduğu gibi kıyafet temizliğinde de yeterli miktarda temizlik malzemesi kullanın. Gereğinden fazla deterjan ve yumuşatıcı kullandığınızda bu giysilerin dokusunda hapsolur ve vücuda değen kısımlarda alerjik reaksiyonlara neden olur.

Bunların dışında sizin elinizde olmayan bir durum da ellerinizi ve vücudunuzu yıkarken kullandığınız sudur. Suyun sertliğinin fazla olması veya suyun çok fazla zararlı kimyasallar içermesi de cildinizde kuruluğa neden olacaktır.

 
  1. Dış Hava Koşulları ve İş/Ev Ortamı

Güneşte çok fazla kalındığında, özellikle de UV ışınlarının en zararlı olduğu 12:00-15:30 saatleri arasında durulduğunda vücudunuz çok nem kaybına uğrar. Ayrıca bu saatler arası UV ışınları daha şiddetli olup cildinizde daha önemli ve alt canlı tabakalara nüfuz eder, cildiniz sadece kurumaz, kolajen yapısını bozduğu için esnekliğini de kaybetmeye başlar. 

Kuru, sıcaklık farkının fazla olduğu karasal bir iklimde yaşıyorsanız o da cildinizin nemlenmemesine ve daha kolay kurumasına neden olacaktır.

Rüzgarlı ve çok soğuk havalar da cildin üst tabakasına zarar verdiği için cildinizde ve ellerinizde kurumalara çatlamalara neden olacaktır.  

 
  1. Çalışma Koşullarınız

İyi havalandırılmayan kapalı ortamda çalışıyorsanız, mesleğiniz gereği (doktor, hemşire, kuaför vb.) sürekli ellerinizin veya ortamın temizlenmesi gerekiyorsa, güneş altında veya soğukta açık havada çalışmak zorundaysanız bu da cildinizde ve ellerinizde kurumaya neden olacaktır. Isıya maruz kalınan çalışma ortamlarında da (yüksek ısılı fırın, ocak, ısıtıcılar vb.) cildinizde kuruluk oluşacaktır.

 
  1. Spor Faaliyetleri

Çok efor gerektiren spor faaliyetlerinde bulunuyorsanız ve su kaybını telafi edemiyorsanız cildiniz kurumaya başlar. Ayrıca spor sonrası faydalı olması adına girilen buhar odası ve sauna da cildinizde kurumaya neden olacaktır. 

Bunlara ek olarak eğer yüzme havuzuna gidiyorsanız suyun sanitasyonu(temizliği) için eklenen klor da cildinizde kurumaya neden olan diğer bir etmendir.

 

  1. Giysileriniz

Yünlü giysiler cildinizde kaşıntıya neden olabilir ve bu da zamanla cildinizde kurumaya neden olur. Sentetik giysiler cildinizi havasız bıraktığı için cildiniz nefes alamaz ve nemini kaybetmeye başlar. Ayrıca sentetik giysilerin dokusu deterjan ve yumuşatıcı kalıntıları barındırmaya müsaittir. Deterjan ve yumuşatıcı kalıntıları da yine cildinizde kaşıntıya ve kurumaya neden olur. Bunun için pamuklu kumaşları giymenizi öneriyoruz.

 

KURU CİLTLER İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

  • Cildimiz ihtiyaç duyduğunda yeterli miktarda nemlendirici ve besleyici cilt bakım ürünleri kullanmalıyız.
  • Hastalıklarımızla ve kullandığımız ilaçlarla ilgili cildimizde sorun olmaması için doktorumuza ve eczacımıza danışmalıyız.
  • Arkadaş tavsiyesiyle veya popüler olduğu için “bana da kesin iyi gelecek” düşüncesiyle cilt soyucu özelliğe sahip ürünlerden kaçınmalıyız.
  • Nelere alerjimiz olduğunu (yiyecek, kimyasal madde, takı, dış koşullar, giysi vs.) tespit etmeli ve bunlardan kaçınmalıyız.
  • Kişisel, giysi ve yüzey temizliğinde kaliteli ve markalı temizlik ürünlerini uygun miktarda kullanmalıyız. Alerjen içermeyen parfümleri tercih etmeliyiz.
  • Duşta uzun süre kalmamalıyız.
  • Yazın öğlen saatlerinde güneş altında ve kışın rüzgârda, soğuk havada çok uzun süre dışarıda kalmamalıyız.
  • İşimiz gereği çok fazla dezenfektan veya temizlik malzemesi kullanıyorsak mutlaka sonrasında cildimize besleyici ve nemlendirici ürünler kullanmalıyız. Sıcağa, soğuğa ve alkole/dezenfektana maruziyet süresini mümkün olduğunca kısa tutmalıyız.
  • Spor sonrası mutlaka vücudun su kaybını telafi etmeliyiz. Eğer yüzüyorsak yüzme sonrası mutlaka duş almalı ve cildi besleyici, nemlendirici ürünler kullanmalıyız.
  • Giysilerimizde pamuklu ve ipekli doğal kumaşları tercih etmeliyiz.

Sorularınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Cildinizdeki kuruluk için bakım ürünlerimize bakmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR